Poniedziałek: 10.03.2025
Śniadanie: Chleb dworski z masłem, gotowane jajko, świeży szpinak, czerwona papryka, Kawa zbożowa z mlekiem
II Śniadanie: Chipsy owocowe
Obiad: Zupa makaronowa, Kiełbaska duszona z cebulką, piuree ziemniaczane z dynią, mizeria z koperkiem, Kompot
Podwieczorek: Kisiel wiśniowy, biszkopty
Wtorek: 11.03.2025
Śniadanie: Bułka kanapkowa z masłem, szyneczka konserwowa, rolada ustrzycka, pomidor malinowy, kiełki lucerny, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Maślanka brzoskwiniowa
Obiad: Zupa szpinakowa z ziemniakami zabielana, Indyk w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym, słupek kalarepki, Kompot
Podwieczorek: Mini wafle kukurydziane z polewą malinową, gruszka
Środa 12.03.2025
Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, płatki jęczmienne na mleku z rodzynkami, jabłkiem i orzechami nerkowca, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Kolorowe warzywa do chrupania
Obiad: Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym, Kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z selera naciowego, Kompot
Podwieczorek: Bułeczka maślana z kruszonką, czekolada na gorąco
Czwartek 13.03.2025
Śniadanie: Chleb z masłem, serek ricotta, łosoś wędzony, papryka żółta, rukola, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Pomarańcze
Obiad: Zupa brukselkowa, Pulpety w sosie pieczarkowym, kasza pęczak, mix sałat z rzodkiewką, prażonym słonecznikiem i sosem vinegret, Kompot
Podwieczorek: Pudding chia z jogurtem naturalnym, musem z malin i kostką gorzkiej czekolady
Piątek 14.03.2025
Śniadanie: Graham z masłem, pieczeń śniadaniowa, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, awokado, Herbata z owoców leśnych
II Śniadanie: Paluszki grissini
Obiad: Zupa grochowa z mięskiem i ziemniakami, Kluski na parze ze śmietaną i truskawkami, Kompot
Podwieczorek: Kajzerka z masłem, sałata lollo rossa, zielony ogórek, Kakao
Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.
Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.
Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.
Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".
Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.
Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.
Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.
Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.
Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.
Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.
Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.
Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.