Poniedziałek: 18.11.2024

Śniadanie: Chleb żytni z masłem, winerki cielęce, rzodkiewka, rukola, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Sok warzywno-owocowy
Obiad: Zupa fasolowa z ziemniakami, Ryż na mleku ze śmietaną i truskawkami, Kompot
Podwieczorek: Tosty z żółtym serem, czerwona papryka, awokado, Herbatka zimowa z sokiem malinowym i imbirem

 

Wtorek: 19.11.2024

Śniadanie: Kajzerka z masłem, filet z piersi kurczaka sałata masłowa, pomidorki koktajlowe, Kakao
II Śniadanie: Chrupki z soczewicy
Obiad: Zupa shreka z grzankami, Bitki ze schabu w sosie wł., kasza pęczak, surówka z pora i kukurydzy, Kompot
Podwieczorek: Jabłko zapiekane z cynamonową kruszonką, Bawarka

 

Środa 20.11.2024

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, twarożek wiejski, cebula dymka, zielony ogórek, Herbata malinowa
II Śniadanie: Kaki
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem zabielana, Kluski z mięsem polane masełkiem, surówka z kap.kiszonej, Kompot
Podwieczorek: Bułka maślana z masłem i powidłami śliwkowymi, ciepłe mleko

 

Czwartek 21.11.2024

Śniadanie: Owsianka na mleku z migdałami, rodzynkami i gruszką, chałka z masłem, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Marchewka do chrupania
Obiad: Rosół z makaronem, Pałeczka z kurczaka pieczona, sałatka jarzynowa, Kompot
Podwieczorek: Chleb wieloziarnisty z masłem, szynką konserwową, pomidorem i kiełkami słonecznika, Kawa inka z mlekiem

 

Piątek 22.11.2024

Śniadanie: Chleb z masłem, polędwica sopocka, kiszony ogórek, żółta papryka, Herbata malinowa
II Śniadanie: Maślanka z owocami leśnymi

Obiad: Zupa kalafiorowa z kaszą manną, Filet z dorsza panierowany, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej i koperku, Kompot
Podwieczorek: Budyń czekoladowy, herbatniki jaglane

 

                   

 

Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.

Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą  : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.

Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.

Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".

Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.

Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.

Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.

Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.

Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.

Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.

Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.

Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.

 

 

 

Miasto Rybnik Ministerstwo Edukacji Narodowej Kuratorium Oświaty w Katowicach