Poniedziałek: 20.01.2025
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z serka ricotta i suszonych pomidorów, rukola, awokado, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Mandarynki
Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, Naleśniki z dżemem truskawkowym, Kompot
Podwieczorek: Bułka kanapkowa z masłem, szynka pieczona, kiełki brokuła, papryka czerwona, Kawa inka z mlekiem
Wtorek: 21.01.2025
Śniadanie: Owsianka na mleku z suszoną śliwką, bananem i orzechami nerkowca, chałka z masłem, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Marchewka do chrupania
Obiad: Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym, Duszone udko z kurczaka, ziemniaki, surówka z selera i ananasa, Kompot
Podwieczorek: Chrupiące zawijasy z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i sosem keczupowym, świeży ogórek w słupkach, Kakao
Środa 22.01.2025
Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, podsuszana kiełbasa krakowska, mix sałat, rzodkiewka, Mleko z miodem
II Śniadanie: Pomarańcze
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana, Klops rzymski, kasza bulgur, surówka z kap.pekińskiejz sosem jogurtowym, Kompot
Podwieczorek: Ciasto pleśniak (wypiek własny), Herbatka z owoców leśnych
Czwartek 23.01.2025
Śniadanie: Chleb z masłem, caprese śmietankowy, żółta papryka, roszponka, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Kiwi
Obiad: Zupa z lanym ciastem i jarzynką, Sznycel z indyka w sosie śmietanowym, kluskie śląskie, surówka z czerwonej kapusty, Kompot
Podwieczorek: Kasza manna na mleku z masłem i cynamonem
Piątek 24.01.2025
Śniadanie: Graham z masłem, pieczeń śniadaniowa, sałata masłowa, pomidorki koktajlowe, Kawa zbożowa z mlekiem
II Śniadanie: Jabłko
Obiad: Zupa pomidorowa z gwiazdkami, Filet z dorsza panierowany, puree ziemniaczane, gotowana mieszanka królewska, Kompot
Podwieczorek: Serek homogenizowany naturalny z wanilią, herbatniki bez cukru
Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.
Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.
Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.
Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".
Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.
Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.
Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.
Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.
Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.
Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.
Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.
Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.